Tarih: 30.03.2023 17:15

Dünyada Urartu çivi yazısını yazabilen büyük yetenek Mehmet Kuşman

Facebook Twitter Linked-in

Yanımızda yaşayan bir tarih, Van’ın kültür anlamında kıymeti bilinmesi gereken bir değeri duruyor.
68 yaşında ve ilkokul mezunu. Ancak o, dünyada Urartu çivi yazısını yazabilen tek kişi. Bu dili tamamen kendi çabasıyla öğrenen Vanlı Mehmet Kuşman, bütün çabası Urartu Kültürünü ve dilini yaşatabilmek. Dünyada benzeri az olan bir yetenekle kendi kendine Urartuca okumayı ve yazmayı öğrenmiş ve tek kaygısı Mehmet amcadan sonra bu muazzam kültürün yok olması…

Yaşına göre çok dinç ve esprileriyle hayat dolu olan Mehmet amca, küçük bir rahatsızlığı nedeniyle İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayvaz Yeler’i hem ziyaret etmek hem de sonuç göstermek için gelmiş; bu vesileyle tanışma imkânımız oldu.

Kendisiyle yakından ilgilenen Dr. Ayvaz Yeler, Mehmet amcanın sağlığıyla ilgili hiçbir sorunun olmadığını ve uzun zamandır tanıştıklarını anlattı.

Kısaca hayat hikâyesini anlatan Mehmet Kuşman’ı dinlerken tarihten bir pencere açıldı sanki…
Van’ın Gürpınar İlçesi’ndeki Çavuştepe Beldesinde yaşayan ve beldedeki kalede bekçilik yapan 68 yaşındaki Mehmet Kuşman, dünyada Urartu çivi yazısını okuyabilen 38 kişiden biri. Bu dili ondan başka yazabilen ise yok. İlkokul mezunu Kuşman Urartuca’yı uzun yıllar bekçilik yaptığı Çavuştepe Kalesi’nde öğrenmiş. İnanılması güç ama Kuşman, tarihe karışmış bir uygarlığın dilini taş yığınlarının içersinde tamamen kendi çabasıyla çözmüş.


Mehmet amca Urartu dilini nasıl öğrendiğini bize şöyle anlattı…

Günün birinde kaleye gelen bir kazı ekibinden Urartuca’yı öğrenmek için yardım istemiş. Bekçiyi ilk başta ciddiye almayan ekip Kuşman’ın ne kadar istekli olduğunu görünce ona birkaç kitap vermiş. Bu kitaplarla çözmüş yüzyıllar öncesinde kalan Urartu dilini Kuşman… O, şu anda azmiyle dünyada Urartu çivi yazısını okuyabilen 38 kişi arasına girmenin ve bu dili yazabilen tek kişi olmanın gururunu yaşıyor. Urartu dili uzmanı bekçinin el emeği ile yazdığı taşlar Van’a gelen birçok yerli ve yabancı ziyaretçiye hediye olarak veriliyor. Ancak o endişeli. Çünkü Kuşman bu dilin kendisiyle birlikte tarihe karışmasını istemiyor. İlerlemiş yaşına rağmen halen Çavuştepe’deki gönüllü bekçilik görevini sürdüren Kuşman’ın tek derdi bu dili gelecek kuşaklara aktarabilmek.

HABER: VAN AK AHABER www.vanakhaber.net




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —