Tarih: 03.02.2020 13:21

Türkiye ve Suriye arasında çatışma!

Facebook Twitter Linked-in

'nin kuzeybatısında bulunan  Vilayeti'nde Türk Ordusu ve Rejim güçleri karşı karşıya geldi. Yaşanan sıcak çatışmada dört askerimiz şehit olurken 9 askerimiz de yaralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılan karşı ateşte 30-35 Suriye ordusu askerinin 'etkisiz hale getirildiğini' açıkladı.

İDLİB'DEKİ ÇATIŞMALAR NE ZAMAN BAŞLADI?

Pazar gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı takviye birliklerin bir konvoy halinde ilerlerken Suriye ordusu tarafından açılan topçu ateşi tarafından vurulduğu açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "İdlib'de çatışmaların önlenmesi maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, bulunacakları yerler önceden koordine edilmesine rağmen Rejim unsurları tarafından 03 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 4 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 1'i ağır 9 silah arkadaşımız yaralanmıştır" dendi.

TÜRKİYE'NİN YANITI NE OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ziyareti öncesinde düzenlediği basın toplantısında, Suriye ordusuna ait 45 hedefin ateş altına alındığını ifade etti.

Erdoğan, Fırtına obüsleri, havan atışları ve F-16 savaş uçaklarıyla Suriye ordusu mevzilerinin vurulduğunu ifade etti ve 30-35 Suriye ordusu askerinin öldürüldüğünü duyurdu. 

Şam yönetiminden saldırıya ilişkin henüz bir açıklama gelmiş değil.

RUSYA'NIN TEPKİSİ NE OLDU?

Rusya, saldırının hedefinin Türkiye ve Türk ordusu olmadığını ima eden bir açıklama yaptı. Açıklamada "Türk birlikleri 2 Şubat'ın 3 Şubat'a bağlandığı akşam saatlerinde Rusya tarafına bilgi vermeden bölgede hareket etti ve Suriye hükümet güçlerinin Serakib yerleşim biriminin batısındaki teröristlere yönelik saldırısının hedefi oldu" ifadeleri kullanıldı.

"MUHATABIMIZ SİZ DEĞİLSİNİZ"

Rusya, Suriye ordusunun İdlib'de düzenlediği operasyonlara askeri destek sağlıyordu ve son haftalarda bölgedeki hava operasyonlarını da artırmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ordusuna yönelik misillemede hedefin sadece Suriye ordusu olduğunun altını çizdi ve Rus makamlarına da, "Bizim burada muhatabımız siz değilsiniz, rejimdir. Burada bir önümüzü kesme gibi bir durum olmasın" mesajının verildiğini ifade etti.

Erdoğan bu konuda istenen sonucun alınamaması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşebileceğini ifade etti. 

SOÇİ MUTABAKATI NE OLACAK?

Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüsü Ömer Çelik, Suriye ordusunun saldırısını Rusya'nın Soçi kentinde geçen yıl imzalanan 'İdlib Mutabakatı'nın ihlali' olarak niteledi ve "Rejim bir terör örgütü gibi hareket ediyor" dedi. 

Soçi mutabakatı kapsamında Türkiye'nin İdlib'de 12 gözlem noktası bulunuyor. Bu gözlem noktalarının, İdlib'de gerilimin düşürülmesi sürecinin bir parçası olarak görev yapması öngörülmüştü.

SOÇİ İLE ÇATIŞMA SONLANDIRILACAKTI

Soçi Mutabakatı kapsamında bölgede çatışmalar sonlandırılacak, Türkiye de İdlib'de bulunan silahlı muhalifler ile Moskova, Ankara ve Şam tarafından 'terör örgütü' olarak sınıflandırılan örgütleri ayrıştıracaktı. 

Ancak Kasım 2019'dan bu yana Suriye ordusunun İdlib'deki askeri operasyonları hız kazandı. 

Suriye ordusunun ilerleyişiyle birlikte, Türkiye'nin üç gözlem noktası Suriye ordusu tarafından kontrol edilen bölgenin içerisinde kaldı.

TÜRKİYE SINIRINA GÖÇ DALGASI

Suriye Ordusu büyük oranda Ocak ayı sonlarında, Halep ve Şam'ı birbirine bağlayan stratejik önemdeki M5 karayolunun kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdi.

Bölgede yaşayan yüz binlerce kişi, Türkiye sınırına doğru evlerini terk etti.

"SABRIMIZ TÜKENİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib'deki duruma ilişkin son açıklamasında Rusya'yı da eleştirerek, "İdlib'de bu bombalamaları vesaire durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadığınız takdirde bizim artık sabrımız tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa biz de bunu yapacağız" mesajını verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —